Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:plaatsen:zo_langzaam_mogelijk

Zo langzaam mogelijk

burchardi.jpg In het stadje Halberstadt in Duitsland kan je een bijzonder concert bijwonen. Het is een uitvoering van As slow as possible van John Cage. De uitvoering van deze versie duurt 639 jaar. Het overstijgt daarmee alles wat een mens in zijn leven kan bereiken. We kunnen het stuk alleen bezoeken, een stukje meemaken van wat voor ons mensen een eeuwigheid is. De uitvoering is begonnen in 2001 en duurt dus tot 2640. Het stuk duurt 639 jaar omdat het op het moment dat de uitvoering begon 639 jaar geleden is dat het eerste orgel gemaakt is. Omdat dat eerste orgel ook in Halberstadt gemaakt is is dat de plek waar de uitvoering nu plaats vindt. Het eerste orgel werd in 1361 in gebruik genomen. Als je bedenkt wat er in de periode sinds die dag allemaal gebeurd is in Duitsland is het bijna onvoorstelbaar dat men dit aandurft. Sinds 1361 woedde de 30 jarige oorlog in Duitsland, kwam Napolean langs op weg naar Moskou en eindigde de ellende met twee wereldoorlogen. Het is dus geweldig optimistisch om nu te zeggen de komende 639 gaan we een concert geven. Het concert is een uiting van het vertrouwen dat het de komende 600 ook zonder onderbreking gespeeld kan worden.

cage.jpg John Cage heeft het stuk eigenlijk niet bedoeld voor zo'n lange uitvoering. Het stuk was bedoeld voor uitvoering op een piano. Op een piano is het ook niet zo langzaam te spelen dat het jaren duurt. Maar met een orgel is er geen enkele beperking. Zo lang er luchtdruk op de orgelpijpen staan brengen ze een toon voort. Dat biedt de mogelijkheid om het stuk echt zo langzaam mogelijk te spelen. Het concert begon met een stilte van een paar jaar, daarna heeft het orgel continu gespeeld. Eens in de paar jaar wordt een toonwissel uitgevoerd. Het orgel gaat dan een andere toon spelen. Het orgel is ook niet volledig. Alleen de pijpen die voor de nu gespeelde toon, en misschien door de volgende toon, zitten op het orgel. Pijpen die niet meer nodig zijn worden van het orgel gehaald en opgesteld in de zijbeuken van de kerk. Er staan nu al een paar pijpen die voor de eerste tonen gebruikt zijn. Het orgel is dus nooit af gedurende het concert.

orgel01.jpg Het staat nog niet helemaal vast hoe het concert verder klinkt. Er zijn een aantal keuzemomenten waarop toekomstige generaties kunnen beslissen wat verder gespeeld wordt. Zoals veel minimal music stukken laat as slow as possible keuzes aan de uitvoerenden wat er precies gespeeld wordt.

Door de kerk klinkt voortdurend dezelfde toon als je de kerk bezoekt. Het besef dat die ene toon maar een heel klein stukje is van een muziekstuk dat lang na je dood doorgaat maakt de kerk een heel meditatieve plaats. IN de kerk hangen plaatjes waarop mensen een boodschap hebben gezet. Je kan zo'n plaatje kopen om je eigen boodschap aan de toekomstige luisteraars door te geven. De website van het concert vertelt meer over het concert, het stuk en wanneer je het kan beluisteren.

Geotag (locatie) voor:
nl/plaatsen/zo_langzaam_mogelijk.txt · Laatst gewijzigd: 2020/12/28 16:33 (Externe bewerking)