Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:fotografie:rollei

De Rollei camera

rolleicord.jpg De beste, handigste en mooiste cameras ooit gemaakt zijn voor mij de Rollei tweeoogreflexcameras. De camera is een simpel doosje. Omdat het een camera voor beroepsfotografen was gaat er een 6 centimeter brede rolfilm in. De Rollei neemt vierkante foto's van 6 bij 6 centimeter. En bij film geldt: hoe groter hoe beter. Negatieven of dia's uit een Rollei zijn scherp en kleurrijk. De reden dat de Rollei twee lenzen boven elkaar heeft heeft ook weer met kwaliteit te maken. Het bovendeel van de camera is de zoeker, het onderste deel van de camera is de eigenlijke camera. Omdat de lenzen voor de zoeker en de camera bijna hetzelfde zijn en vlak bij elkaar zitten zie je door de zoeker het beeld wat zo goed mogelijk met de uiteindelijke foto overeenkomt.

zoeker01.jpg Je kijkt door de bovenkant van de camera door de zoeker. Je ziet je onderwerp op een groot matglas (ook zes bij zes). Scherpstellen gaat daardoor gemakkelijk, je ziet wat je krijgt. Dat was voor de beroepsfotograaf natuurlijk een voordeel. Maar het maakt de camera ook tot een vriendelijke camera. Als je van iemand een portretfoto wil maken hoe je de camera niet voor je eigen gezicht te houden. Een normale camera met een zoeker richt je bijna als een wapen op de persoon die je op de foto wil zetten. Maar met een Rollei hou je de camera voor je, stelt scherp en drukt af als je oogcontact met de gefotografeerde hebt en dat is veel vriendelijker.

rolleis01.jpg De camera was voor en na de tweede wereldoorlog een succes bij beroeps én bij amateurs. Fotografie was populair zodra het uitgevonden was en veel amateurs spaarden voor een echte Rollei. En Rollei voorzag graag in de behoefte. Naast de Rolleiflex 6 bij 6 camera voor de beroeps brachten ze onder de naam Rolleicord een goedkopere versie op de markt, die wel dezelfde goede lenzen gebruikte als de cameras voor de beroepsfotografen. En voor wie de zes bij zes te groot vond was er een schattige mini Rolleiflex waarin rolfilm van vier centimeter ging. De Rolleis op de foto zijn allemaal door amateurfotografen gekocht in de jaren vijftig en zestig. De Rolleicord was van m'n vader en de beide Rolleiflexen waren van de vaders van vrienden.

amsterdam01.jpg Het is een perfecte camera om foto's te maken van een oud stadsbeeld. In panchromatische film (zwartwit) krijg je mooie superscherpe plaatjes met lekker veel diepte. De Rolleiflex gebruik ik vooral daarvoor. De Rolleicord gebruik ik voor mijn vriendenboek. Ik vraag ze echt om te poseren, wat iedereen graag doet voor zo'n klassieke camera.

nl/fotografie/rollei.txt · Laatst gewijzigd: 2021/02/04 20:25 door admin